Кореспонденция на журналистката , свързани с европейската (военна) помощ срещу руската

...
Кореспонденция на журналистката , свързани с европейската (военна) помощ срещу руската
Коментари Харесай

Другото лице на Румен Радев

Кореспонденция на журналистката, свързани с европейската (военна) помощ против съветската експанзия в Украйна, а пред публицисти приказва противоположното. В тази връзка от пресслужбата на президента е постъпило недоволство. Но дали президентството може да опровергае тази информация? Например като пусне скрито снимано видео от гласуването на Радев дружно с другите европейски водачи по дневния ред на срещата?

Когато Радев не харесва изявленията на медиите

Кирил Атанасов, прессекретарят на президента, не за първи път пише до медии, афектиран на изявления за лицемерие на президента, обвързвано с негови проруски позиции. През май 2022 година той изпрати такова писмо до Дойче Веле във връзка. В нея създателят, който е академични учител и експерт по някогашните секрети служби на Източна Европа, показва кариерата на Радев, кандидатирал се за президент, " подсилен от БСП… с помощ от Москва ". В изпратената от Атанасов позиция се твърди, че обявата се базира най-вече " на погрешни внушения, а не на действителни обстоятелства "  и посредством нея се вършат " користни внушения "  за връзки сред кариерата на Радев и Русия.

Година по-късно двете лица на президента още веднъж са на фокус, този път в преписка на български публицисти от Брюксел, и прессекретарят още веднъж твърди, че се вършат " неточни внушения ". " Президентската институция няма по какъв начин да одобри подвеждаща обществото интерпретация на събитията и ще продължи да алармира медиите, когато вижда разминаване сред медийното отразяване и обстоятелствата "  - по този начин Атанасов приключва обяснението за какво е звънял в редакцията на Нова телевизия. Медиите обаче - или най-малко някои от тях, също ще продължат да алармират обществото, когато има разминаване сред общественото говорене на Радев и държанието му на европейски и интернационалните конгреси.

Двама опитни публицисти международници - кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова, която следи европейските тематики от приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година насам, и Светослав Терзиев от " Сега "  отбелязаха политическото двуличие на Радев. На 23 март Терзиев написа: " Президентът Румен Радев поддържа довечера Заключенията на Европейския съвет, макар че преди този момент изрази противоречие с включени в тях постановки. Главното разминаване сред думите и делата му е по въпроса за европейската помощ за Украйна против съветската експанзия ". На 24 март, предавайки от Брюксел, Антоанета Николова също подчертава върху този факт, а откакто избухна абсурдът с президентството, в обява за Euractiv.bg разяснява, че: " На последните няколко срещи на върха в Брюксел Румен Радев застава пред камерите и микрофоните, с цел да декларира нескрита проруска позиция, само че когато влезе и седне на масата на водачите, си я премълчава ".

Войнолюбец или миротворец?

Осветяването на двете лица на президента лишава от силата, която той влага на българска почва, с цел да громи " войнолюбците ", които не разбирали от военно дело, а искали да вкарат България във война с Украйна, и която нахъсва гласоподавателите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Политическият яд оказва помощ за акциите. Позицията на Румен Радев за войната градира от в началото лансираната теза за неутралитет на България до към този момент напълно ясно изразеното опълчване на изпращането на оръжие за Украйна - без значение от решението на 48-ия парламент, което той няма право да пренебрегва.

От тези две лица, които проучва доктор Кристофър Неринг в публикацията си от май 2022 - на натовски военачалник и политик с прокремълски позиции, към този момент е останало единствено второто. Авиаторът във военна униформа, който влезе в президентството, демонстрирайки въздържаност и сдържаност, както и натурален фасон на другарство, изчезна още преди края на първия мандат. На негово място се появи един изключително самолюбив политик, оградил се със съветници, чиято власт от ден на ден пораства, а и нему хубавичко се услажда.

Скандалите поради президентската позиция и журналистическите ѝ… интерпретации обаче демонстрират, че благосклонностите на медиите към Радев отслабват, спада и рейтингът му, въпреки към момента да е политикът с най-високо утвърждение. Също като някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и той се гневи на журналистически въпроси, в случай че някой от тях пробие следената среда и не му допадне интерпретацията на обстоятелствата. В резултат настъпва звънене по медиите от страна на прессекретаря, чиято биография се събира в три фрази на уеб страницата на " Дондуков "  2 - ученик на УНСС, компетентност интернационалните връзки, през 2016 специализира в курса по " Комуникация и дипломация " на френското Национално висше учебно заведение по администрация (ENA) в Париж.

А политици въздишат по времената, когато за вярната интерпретация на обстоятелствата са отговаряли избрани цензори.

Войната в Украйна изисква недвусмислени отговори.

Журналисти питат Радев дали България ще арестува  Владимир Путин, тъй като Международният съд в Хага издаде заповед за арест на съветския президент като виновен за " нелегално прекачване "  на украински деца в Русия.

С отговорите си българският президент е за всички от явен по-ясен.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР